Kā mēnešiem ilgi uzglabāt atvērtus marinētus gurķus: dalos ar padomu, kas pārsteidz pat manu vecmāmiņu

Atvērāt burku ar gardiem sālītiem gurķiem, kraukšķīgiem kāpostiem vai sēnēm, bet apēdāt tikai pāris porcijas? Tā ir pazīstama situācija. Pēc dažām dienām aina ir ierasta: gurķi kļūst mīksti, kāposti sāk tumšot, bet marinējumi/sālījumi zaudē savu sākotnējo formu un svaigumu.

Šķiet, ka atliek vien steigšus visu apēst, pirms produkts sabojājas. Taču pastāv neticami vienkāršs veids, kas ļauj pagarināt atvērtu konservu uzglabāšanas laiku par nedēļām un pat mēnešiem.

Risinājums ir tik elementārs, ka neviļus rodas jautājums – kāpēc par to nebiju iedomājies agrāk?

Ilgstošas uzglabāšanas noslēpums – Ģeniāli vienkāršs

Aizmirstiet par sarežģītu pārlikšanu citā traukā, pasterizēšanu, eļļas kārtu vai saldēšanu. Nav nepieciešamas nekādas laikietilpīgas manipulācijas. Jums būs nepieciešami tikai divi izturīgi polietilēna maisiņi un auksts ūdens.

Kā rīkoties:

Sālījumi/Marinējumi paliek vietā: Gurķus, kāpostus vai sēnes atstājiet tajā pašā burkā.

Sagatavojiet presi: Paņemiet divus izturīgus pārtikas maisiņus, ievietojiet vienu otrā un uzmanīgi nolaidiet burkā tā, lai tie nosegtu konservus un šķidrumu.

Izveidojiet blīvējumu: Lēnām sāciet maisiņos ieliet aukstu ūdeni, pakāpeniski radot blīvu ūdens presi.

Izspiediet gaisu: Izmantojot karoti, izlīdziniet maisiņu tā, lai ūdens aizņemtu visu brīvo telpu burkas augšpusē, pilnībā izspiežot skābekli.

Noslēgšana: Aizsieniet maisiņu vai uzmanīgi uzlieciet burkai vāku.

Kāpēc tas darbojas?

Ūdens maisiņa iekšpusē rada spiedienu, kas pieblīvē produktus un pilnībā izslēdz gaisu – galveno bojāšanās cēloni. Bez skābekļa oksidēšanās un fermentācijas procesi apstājas. Gurķi saglabā stingrību, kāposti paliek gaiši, bet sēnes ilgāk saglabā formu un garšu.

Burku ar šo presi var droši atgriezt atpakaļ ledusskapī. Ja nepieciešama papildu porcija, izņemiet maisiņu, paņemiet marinējumus/sālījumus un pēc tam atkārtojiet procedūru.

VIDEO:

Papildu knifi: kas jāņem vērā pie katra marinējuma

Skābēti kāposti: Pārliecinieties, ka kāposti ir pilnībā pārklāti ar šķidrumu. Ja tā ir par maz, pielejiet atdzesētu vārītu ūdeni ar nelielu sāls piedevu. Papildus varat virsū uzlikt tīru mārrutka lapu – tā pasargā no pelējuma un uztur kraukšķīgumu.

Sālīti gurķi: Ja sālījuma šķidrums samazinājies, varat pagatavot papildu sālījumu (1 tējkarote sāls uz glāzi ūdens). Papildu aizsardzībai var pievienot nedaudz spirta saturoša šķidruma – 1–2 tējkarotes uz burku.

Marinētas sēnes: Ja tās tika atvērtas metāla bundžā, noteikti pārlieciet sēnes stikla traukā. Marinādei tās jānosedz pilnībā. Virsū var uzliet arī plānu augu eļļas kārtiņu, kas kalpos kā papildu barjera pret gaisu.

✔️ Zelta noteikumi ilgstošai uzglabāšanai:

Instrumentu tīrība: Lietojiet tikai sausas un tīras dakšas vai karotes.

Aukstuma režīms: Uzglabāšanas temperatūra no +2∘C līdz +6∘C.

Aizsardzība pret gaisu: Maksimāli jāsamazina produkta saskare ar skābekli.

Šis acīmredzamais triks ar maisiņu maina pieeju konservu uzglabāšanai. Jums vairs nebūs jāsteidzas visu apēst, lai izvairītos no bojāšanās. Jūsu marinējumi/sālījumi paliks svaigi un garšīgi daudz ilgāk.

Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem

Vai maisiņš neplīsīs? Ja izmantosiet blīvu polietilēnu un dubultu slāni, plīšanas iespējamība ir minimāla.

Vai pārtikai nepāries plastmasas smarža? Nē, maisiņš nesaskaras ar produktu tieši – tas atrodas virs šķidruma.

Kādu ūdeni labāk izmantot? Aukstu krāna ūdeni. Vārīšana nav nepieciešama, jo maisiņš darbojas kā hermētisks blīvējums.

Ko darīt, ja šķidruma ir par maz? Pirms maisiņa ievietošanas vienkārši pielejiet nedaudz sālīta ūdens (1 tējk. sāls uz glāzi).

Vai šī metode der ievārījumam? Nē. Tā nav paredzēta saldu produktu uzglabāšanai.

Cik ilgi tā var uzglabāt? Daudz ilgāk – no vairākām nedēļām līdz pat mēnešiem. Vienmēr orientējieties pēc produkta izskata un smaržas.